Śmieciowe jedzenie może prowadzić do problemów psychicznych u dzieci
30 sierpnia 2013, 10:05Ryzyko problemów psychicznych u dzieci wzrasta, gdy matka niezdrowo odżywia się w czasie ciąży. Warto się też przyjrzeć diecie w pierwszych latach życia, bo nieprawidłowe karmienie w tym okresie nasila np. objawy lęku i depresji.
Utrata chromosomu Y czynnikiem ryzyka alzheimera
24 maja 2016, 11:52Mężczyźni, we krwi których wykrywa się utratę chromosomu Y, zapadają na chorobę Alzheimera (ChA) tak samo często, jak osoby urodzone z genami oznaczającymi największe ryzyko jej wystąpienia.
Zanik kości żuchwy/szczęki poprzedza poprzedza początek reumatoidalnej choroby stawów
4 grudnia 2017, 11:43Zanik kości żuchwy/szczęki w wyniku choroby przyzębia poprzedza początek reumatoidalnej choroby stawów (RZS).
Pierwsze badania ze szczegółowym wyliczeniem czynników ryzyka zgonu na koronawirusa
10 marca 2020, 13:56Chińscy naukowcy przeprowadzili retrospektywne badanie kohortowe, obejmujące wszystkich dorosłych pacjentów (191) z laboratoryjnie potwierdzonym COVID-19 z Jinyintan Hospital i Wuhan Pulmonary Hospital, którzy zostali wypisani ze szpitala albo zmarli do 31 stycznia br. Analiza dotyczyła 171 osób z kompletem danych dla uwzględnionych zmiennych
Wyższe ryzyko raka u dzieci poczętych metodą transferu mrożonych zarodków
6 września 2022, 08:54Sztuczne zapłodnienie z transferem mrożonych zarodków (FET) niesie ze sobą wyższe ryzyko rozwoju nowotworu u dziecka, informują naukowcy z Norwegii, Finlandii, Szwecji i Danii. Uczeni postanowili sprawdzić, czy technologia sztucznego zapłodnienia, szczególnie metodą FET, jest powiązana z wyższym ryzykiem wystąpienia nowotworu u dziecka niż sztuczne zapłodnienie ze świeżym zarodkiem oraz zapłodnienie naturalne.
Leptyna powiązana z chorobą Alzheimera?
22 grudnia 2009, 09:32Poziom leptyny, jednego z hormonów biorących udział w regulacji tempa metabolizmu i tłumieniu uczucia głodu, jest powiązany z prawdopodobieństwem zapadnięcia na chorobę Alzheimera - uważają badacze z Boston University School of Medicine.
Smażenie na oliwie i oleju słonecznikowym nie szkodzi sercu?
25 stycznia 2012, 10:11Jedzenie smażonych pokarmów nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem choroby sercowo-naczyniowej czy przedwczesnego zgonu, jeśli używa się do tego oliwy lub oleju słonecznikowego - przekonują naukowcy z Autonomicznego Uniwersytetu w Madrycie.
Genetycznie podobny przyjaciel
15 lipca 2014, 10:39Dwaj amerykańscy naukowcy twierdzą, że wybieramy na przyjaciół ludzi, którzy są do nas genetycznie podobni. De facto bliscy przyjaciele są przeciętnie genetycznym odpowiednikiem kuzynów czwartego stopnia.
Przetworzone mięso prowadzi do pogorszenia objawów astmy?
21 grudnia 2016, 13:53Duże spożycie wędzonego i przetworzonego mięsa, np. szynki czy salami, wiąże się z pogorszeniem objawów astmy.
Prozdrowotne żucie
10 października 2018, 14:34Guma do żucia może być skutecznym sposobem dostarczania witamin.